_NEWSLETTER

_Czerwiec 2017

P W Ś C P S N
01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

_Wesprzyj Wyspę

<<<_POWRÓT



Poranek w Otwartym Ogrodzie || Samo Dobro || Warsztaty kulinarne


29 sierpnia (sobota)
Godz. 11:00 / Otwarty Ogród, dziedziniec Instytutu Sztuki Wyspa

Wstęp wolny

Czy wiesz, do czego użyć kumin? Chcesz się dowiedzieć, co to jest za’atar? Chcesz poznać tajemnicę smaku falafeli? Tego dowiesz się na warsztatach kuchni Bliskiego Wschodu.

Swój najlepszy hummus jadłam w knajpce o wymiarach 15 m2 w Tel Avivie. Z kolei najsmaczniejsze cigkofte serwował Ahmed w dzielnicy Balat w Stambule. Tuż obok na śniadanie można było zjeść sirik - zielono-czerwoną sałatkę z kaszy bulgur i warzyw. To dopiero był dobry początek dnia.

Te same produkty, co na targu w Stambule czy w Jerozolimie można kupić w Polsce. W dodatku będziemy używać warzyw sezonowych, łatwo teraz dostępnych. Na koniec warsztatów odbędzie się wspólny posiłek.

Co będziemy robić:
- sałatkę taboulleh - marokański specjał bazujący na kaszy bulgur, pomidorach, pietruszce oraz słodkiej papryce, znany też w innych wariacjach jako kisir w kuchni tureckiej;
- cigkofte - wegańskie kotleciki prosto z Turcji, na bazie kaszy bulgur i czerwonej soczewicy, podawane we wrapie z zieleniną;
- hummus - najbardziej znane danie z kuchni Bliskiego Wschodu - dowiecie się, co zrobić by cieciorka zmiękła, a smak był niepowtarzalny;
- chrupiące falafele;
- aromatyczne sosy.

Warsztaty nie wymagają żadnego przygotowania, zapewniamy materiały oraz sprzęt kuchenny. Nie mniej jednak własny ostry nóż może okazać się przydatny :)

Uwaga: udział w warsztatach jest bezpłatny, ale ilość miejsc jest ograniczona. W związku z tym obowiązują zapisy drogą mailowy pod adresem: kaja.dlugosz(at)wyspa.art.pl lub poprzez wiadomość na fanpage’u Festiwalu Alternativa www.facebook.com/AlternativaFestival



_Partnerzy